Yhdistys
Yhdistyksen säännöt
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Kiusa ry ja sen kotipaikka on Hämeenlinna.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa kiusaamiseen tarjoamalla tukipalveluita sekä kehittämällä toimintamalleja kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Pyrkimyksenä on ennaltaehkäistä kiusaamista sekä puuttua kiusaamiseen matalan kynnyksen palveluna.
Yhdistyksen toiminta edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, osoittaa luotettavuutta, arvostusta sekä kunnioitusta kaikkia yksilöitä kohtaan.
Yhdistyksen ilmaisia tukipalveluita tarjoavat sosiaali- ja mielenterveysalan ammattilaiset. Yhdistys tarjoaa tukipalveluita sekä koulukiusaamista että työpaikkakiusaamista vastaan.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
– Tukee merkityksellisyyden ja osallisuuden tunteita
– Toteuttaa kaikessa tekemisessään kiusaamisvapaan alueen periaatetta
– Tarjoaa matalan kynnyksen palveluna vertaistukea ja tukipalveluita kaikille kiusaamista kokeville tai kokeneille
– Kannustaa liittymään kiusaamisen vastaiseen toimintaan tarjoamalla neuvontaa ja opastusta
– Järjestää chat-ryhmätoimintaa
– Harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa
– Edistää ja tukee työhyvinvointia
– Toimii osana mielenterveystyötä, yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa
– Pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnallisiin rakenteisiin puuttumalla epäoikeudenmukaisuuteen
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia sekä periä jäsenmaksuja jäseniltä.
3. Jäsenet
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja sen säännöt, sekä osallistuu aktiivisesti yhdistyksen toimintaan.
Yhdistyksen kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö, oikeustoimikelpoinen yhteisö, yritys tai säätiö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt, sekä haluaa tukea yhdistyksen toimintaa, mutta ei osallistu aktiivisesti yhdistyksen toimintaan.
Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
4. Jäsenmaksut
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää yhdistyksen hallitus.
5. Jäsenen eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai puheenjohtajalle.
6. Jäsenen erottaminen
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Jäsen voidaan katsoa eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta annettuun eräpäivään mennessä.
Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa, paitsi milloin erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
7. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-4 jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja toimii yhdistyksen toiminnanjohtajana.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä.
Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänienemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
8. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yksin.
9. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
10. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä läsnäolo-, puheoikeus ja yksi ääni. Yhdistyksen kannattavilla jäsenillä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Yhdistys kokoontuu tarpeen mukaan ylimääräisiin kokouksiin. Yhdistyksen ylimääräinen kokous voidaan pitää hallituksen kutsusta, tai jos vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen kokoukset voidaan järjestää ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet osallistuvat kokouksiin ja käyttävät päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
11. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään viikkoa ennen kokousta.
Kokouskutsu on toimitettava jäsenille sähköpostitse jäsenluetteloon merkittyyn sähköpostiosoitteeseen tai kokouskutsu julkaistaan yhdistyksen internetsivuilla.
Yhdistyksen kokoukseen edellytetään ennakkoilmoittautumista viimeistään kokousta edeltävänä päivänä, jotta etäosallistumisen linkit ja ohjeet voidaan toimittaa osallistujille. Hallitus määrittelee tarkemmat etäosallistumisen edellytykset kokouskutsun yhteydessä.
12. Vuosikokous
Yhdistyksen sääntömääräisessä vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi toiminnantarkastajaa ja yksi varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Hallituksen ja toiminnantarkastajien toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
13. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.